Skip to content

BP

30.01.2010

Светът и животът са гадни. Прякото и неоспоримо доказателство за това е, че ние съществуваме. Ако НИЕ сме продукт на НЕЩО, аз не бих искал да знам какво е то. Със сигурност е порядъчно извратено.

Същността ни предполага търсене и стремеж към Създател-Бог-Главен Архитект, неудържимото желание да си сгъваме коленете и склонността да си обясняваме събитията основно, предимно и само (и)рационално. Идеята, че от всичко все някак и все някога ще има някакъв смисъл.

Подчинявайки се на природата си, аз потърсих смисъл в случайно попадналата пред очите ми идея за сайт за запознанства. Сайт, който е досущ като другите сайтове за запознанства… но не съвсем. Ще го кръстим условно „BP“, тъй като освен против продуктите на Пепси и масовата истерия покрай… почти всичко, аз съм и против безплатната реклама и отказвам да използвам точното наименование. Ако искате да зърнете обекта на моето вдъхновение и перипетиите, през които трябваше да измина за да събера такова за писане, ще трябва да си го потърсите, при това сами, мързели такива. „Google it“ не е линк към Google на италиански език (въпреки че би могъл да бъде!)

Ta – условието за регистрация в този уебсайт е да бъдеш beautiful (бележка на преводача – “beautiful” означава “красив”) Как се определя дали сме или не сме красиво-хубави или ако не това, то поне хубаво-красиви? Механизмът е много прост – става с помощта на оценка, поставена от останалите потребители. Профилът се предлага за одобрение и от гласуването – естествено снимките са задължителни и бла-бла-бла – става ясно дали даден човекпрофил ще бъде одобрен в сайта или не съвсем. Накратко, търсещите запознанство красиви хора и без това по дефиниция търсят запознанство само с други красиви хора и не искат да си губят времето с грозни. Тогава защо да не им дадем място, където могат да се срещат само с хора като тях?

Интересен социален експеримент. За миг се почудих дали да потърся в себе си нотка на възмущение. Неизменно е да си зададеш въпросЪт. “Амендалибихамеодобрилимммм?“ Да се засрамиш от това, че си си го задал/а. Да си кажеш, че това са пълни и безумни глупости – поредната порция снобизъм, сервирана топла-топла от менюто на уеб-пространството. Още една вратичка-филтър за пресяване на нежеланите индивиди – този път строго регламентирана. Да си кажеш, че никога не би “го направил”. Да се зачудиш дали това е така. Отново да отречеш. После да помислиш пак. Неизменно е. Неизбежно е. Важно е. Естествените реакции са важни, така че да се отърсим от отрицанието, да се отърсим и от одобрението и доколкото това изобщо е възможно – да погледнем на нещата точно по онзи начин, по който трябва. Не безпристрастно, защото няма как да се случи. Но с лека насмешка. За нашият анализ е важно гроздето да не бъде кисело. И френско.

Някога в Далечното и Фантастично Бъдеще™ сигурно ще изобретят компютърна програма. Софтуер. Идеалният matchmaker – събиращ двойки, които да изживеят заедно Истинската Любов. Само за три и деветдесет и девет месечно ако поръчате ВЧЕРА! (бъдещето, не забравяйте)

В научно-фанстастичният литературен жанр, повечето дистопии/анти-утопии започват именно по този начин. Годината е 2067. Земята процъфтява, науката и технологията са стигнали до евтин и практически неизчерпаем източник на енергия. Щастливи и най-сетне освободени от нуждата да страдат, хората…

ъъъм…

… да, точно така. Ще си потърсят друга причина да страдат. „Много хубаво не е на хубаво“ е мъдра фраза, която отново и отново можем (и би било добре) да си повтаряме всеки ден. Можем дори да си я окачим над вратата. Защото е толкова вярна. И защото е кратка и надписът няма да заема много място.

От мен да го знаете:

Хората НИКОГА не се задоволяват с това, което имат. Някои от тях са толкова сбъркани, че не се задоволяват дори с това, което БИХА МОГЛИ да имат.

Пет причини, поради които няма нужда да прилагам научно-фантастична литература от средата на двадесети век към тази публикация, за да ви убедя в своята теза:

1. Всичко е толкова прекрасно и аз съм толкова щастлива, щастлива, щастлива, щастлива, щастлива-щастлива-щастлива, щастливащастливащастлива. Ако го повторя още няколко пъти и го напиша в профила си в myspacebook, има известен шанс и да си повярвам, наистина!

– Ти си тридесет и осмият мъж от този сайт, с когото излизам на първа среща.
– О, наистина ли?

– Да, не е ли страхотно? С всички се получаваше много добре, те много ми харесваха. Нищо не ми липсваше. Не, наистина – ние сме толкова сигурни, че ще се харесаме един-друг, толкова самоуверени.

– Ами все пак затова сме в сайта на красивите хора, нали – хаха. Защото сме красиви.

– Да, така е. Наистина сме прекрасни. Сексът също беше прекрасен. Ти наистина имаш много хубаво тяло.

– Благодаря, твоето също е много хубаво. Харесва ми.

– Ммм. Обичам тялото ти и лицето ти – такива идеални пропорции!

– И аз харесвам твоите, а ако нямах среща след час най-вероятно бих те помолил да останеш още малко. Но трябва да се приготвя и да си почина. Следващото момиче е фотомодел и е руса – знаеш, естествено русите са ми слабост. Пише ми го в профила. Повечето от красивите жени, с които излизам – а аз излизам само с красиви – са естествено руси. Според статистиките на профила ми съм спал с 83.6% от тях, имам много висока успеваемост.

– О, значи съм ти вдигнала процента!

– Не само него, миличка, не само него.

– Палаво момче такова! А сега ме извини – имам уговорка и отивам да флиртувам с богат и красив млад адвокат.

– Е – какво да се прави. Хубав секс ти желая.

– Приятен и на теб! Чао-чао, сладък!]


2. Синдромът на „О.Т.“
[отсрещния тротоар] (където тревата е винаги по-зелена… дори след като са я окосили преди две седмици)

[ – Как можа да ми изневериш с човек, който не е от този сайт! Той дори не е от обикновен сайт за запознанства! Никога няма да ти го простя.

– Съжалявам, мили.

– Съжаляваш? А какво ще кажа на приятелите ни? Как изобшо намери сили в себе си? Да бъдеш с някой толкова обикновен?

– Ами… аз… исках нещо различно. Не, миличък, не ме разбирай погрешно, всичко е наред между нас, просто… липсваше ми тръпката! Той толкова ме харесва, за него аз съм Единствената. Единствената Красива жена, която някога му е обръщала внимание. Принцеса! Обожанието в очите му…]

3. “Огледалце, огледалце на стената…

[Имате 1 ново съобщение.

Относно: Честит 34-ти рожден ден от екипа на b******* p*******.com

Уважаема госпожо Х. За нас беше истинско удоволствие да бъдете част от нашият Клуб на красивите потребители в нашия сайт през всичките тези години. Вашата красота щедро изпълваше сетивата на всички с фина естетическа наслада и даде своя значителен принос в съществуването на този Клуб, в който привилегированите членове – щастливи и красиви хора – имаха удоволствието да се наслаждават на хубостта на своите красиви приятели [бла-бла-бла още няколко реда глупости, да минем на сцената с преследването!]

С настоящото бихме желали да ви уведомим, че за огромно наше съжаление вие вече не изпълнявате изискванията за максимална допустима възрастова граница и поради тази причина вече не можете да използвате услугите на нашият сайт. Естествено ние ще бъдем много щастливи ако ни позволите да ви предложим привилегията като бивш член на сайта да се присъедините към комисията на Оценителите, чиято дейност … [и така още няколко минути, но в резюме – сбогом на старата чанта; беше ни приятно, но нищо не е вечно, а тя още по-малко – доведете 18-годишните момиченца!] За нас беше истинска чест да бъдете част от това общество и ви желаем всичко най-добро!]

4. http://www.b*******-p*******.jp/, http://www.b*******-p*******.zw/

Най-краткият аргумент, затова се полага пояснение. Разширение .jp означава Япония, а .zw е Зимбабве. Може би там хората имат различни дефиниции за красота. Glocal. Global, but within local limits. Някакви такива неща.

Да цитираме бърлогата на звяра: “BP simply removes the “first hurdle” as every member is exactly that; “Beautiful” as deemed so by their peers”. [BP просто премахва първата пречка, тъй като всеки един от членовете е точно такъв; красив според определението на останалите]

За тяхно добро и с оглед събитията на световната политическа и демографска сцена се надявам, че с времето европейците ще свикнат да харесват/ще почнат да се харесват на китайците и индийците.

“Красотата е субективна и BP вярва, че тя се крие в очите на наблюдателя. Модулът за оценяване е създаден точно на този принцип. Ние предоставяме правото на членовете да определят своя идеал за красота по демократичен начин”.

Точно така! “Eat shit! Thousands millions of flies can’t be wrong!” (с ваше позволение това няма да го превеждам).

И тъй като ще забележите липсата на пети аргумент, а на мен не ми се дават обяснения, спасете мен – бедният автор и … измислете вие един? Използвайте функцията “leave a comment”, за да изоставите коментар.

5. …?

Advertisements
10 Коментари leave one →
 1. forevercarrieon permalink
  30.01.2010 17:09

  5. Honesty on the Internet

  🙂

 2. 31.01.2010 17:11

  I was shocked to find out this is not a figment of your imagination. otherwise, the post is full of stuff I disagree with. 1. for most people today, the grass is greener on their side, just go and ask them. 2. c’mon, many europeans like Japanese schoolgirls for an instance, and there are tons of examples that work that much better to illustrate the fact that beauty standards are not localized anymore. and that by far. 3. you assume others are thinking the way you do, and they’re not :), most of em at least – i.e., their reactions will not necessarily be the same. what you’ve described could happen back in 2000 or 2002, but today the World is different. 4. BellZ wrote something about reverse scenarios lately – in short, the reverse scenario is the same scenario, only reversed 🙂 – but you’re not running away from the pattern you dislike. so, by creating a distopia, you’re only showing your disappointment, and wish for, a real-life utopia. I know this is a lot, skype me if you wish for further discussion (cos I’m sure some of this will require clarification :)) – and keep shining

 3. Финтифлюшка permalink
  31.01.2010 18:24

  Чел ли си Brave New World? Причина н. 1 (че и 2 даже) странно ми напомни за нея, само дето има някакъв малко по-… transgressive element to it.

  Иначе… Естествените реакции при повечето хора изглежда действат на толкова висок оборот, че прескачат цялата тази история с философските въпроси след „Ами мен дали ще ме харесат?“ и направо цъкат мишката върху „Регистрирай се“. Любопитство, какво да се прави.

  а, и честит ви блог (=

 4. 02.02.2010 16:05

  @forevercarrieon – това определено беше един от аргументите, за които се сетих, но той е по-общ за всички сайтове за запознанство, затова и не го включих

  @cenestelle – склонен съм да се съглася с 1. и 2., но никак не съм съгласен с 3. – просто защото аз не критикувам самите хора-потребители, а по-скоро идиотската идея, която е напълно off-the-chart и концептуално неприложима.

  @Финтифлюшка – не съм го чел, но съм пил вода от същият извор, от който е черпено вдъхновението за него, така че е вероятно да има случайни и/или нарочни прилики; и отново – определено хората имат право да правят каквото си искат, но онези, които генерират идеите и създават средата – не (поне не и ако искат това, което са направили, да работи и да служи по някакъв полезен начин); описаният модел е абсурден, а дискриминационният принцип е безумен – защото се опитват да обективизират субективна характеристика, без дори да имат необходимата обосновка за нея, измивайки си ръцете с „личното мнение на потребителите“. Правят гръмки изказвания и после бягат отговорност – тази история сме я гледали твърде много пъти. „Не обещавай без да можеш да изпълниш“ се счита за етика, но пък етиката на свой ред никога не е била сред водещите фактори в този аспект, даже не е измежду първите 10…

  • 02.02.2010 18:16

   хм… друго имах предвид. описаната пътечка на реакцията си е твоя, аз вярвам че маса други хора биха реагирали другоче. ‘концептуално неприложима’ in the face of all evidence to the contrary :). замисли се, оценката е ПО СНИМКА, не на живо – поле за действие – колкото искаш, можеш доста да се развихриш. все пак това е просто поредната социална мрежа, която, като всички социални мрежи, си проси да чийтваш системата по възможно най-оригиналния начин. за много хора това е творческо предизвикателство, не матрица.

 5. 09.02.2010 1:17

  Няма да обърнем внимание на изобилието от въздух, докато не почнем да се задушаваме, беше казал някой мъдър тип, така и не си спомням кой.

  Да ти кажа честно за краткото си съществуване досега, съм се убедил, че хората съществуват, не за да имат, а за да искат.

  Искат толкова много неща, че е съвършено нормално някой да каже „Аз не знам какво искам!“.

  Затова не е толкова фатално ако човек няма. Когато видеше някой по-заможен чиляк, един бивш колега обичаше да казва: „Който има много – нема“. По-критично е да не иска, което си е малко по-патологично от да не търси, но е достатъчно ужасно, за да си кажеш, че нещо, някъде е отишло далеч „зле“.

 6. 26.02.2011 15:52

  „Хората НИКОГА не се задоволяват с това, което имат.“
  А това „лошо“ ли е?
  Може би част от това да се чувстваш пълноценен е постоянно да си на границата между отрицанието и приемането.
  Създаваш си илюзорна свобода,хем си с някой,хем си викаш „Абе,няма да е за дълго.“
  И така чувстваш,че държиш положението под контрол.
  Крилцата са си на мястото,само им трябва посока и цел.Всичко е ок…

  А за красотата на една жена,мъжете сте първосигнални и реагирате на определени изградени в съзнанието ви асоции за секс.Докато ние жените гледаме в нашия пол,пропорционалност и вадим лупата,не всичките лупи ;),вие търсите отделни пропорции,които крещят ДА,СТАВА! (АУУУУ прови вълкът от анимацията ;))
  Може в лице да е орел с ориз,но пък точно тази и животинска диспропорция да гъделичка въображението ви в посока перверзен секс.

  Честно казано мъжете не са ми никакъв критерии за коя жена колко красива била.Жените също.Те пък са завистливи.
  К’ви ти точки и класации???Излез навън и се оглеждай в очите на хората.Стига с тая виртуализация…

 7. 26.02.2011 15:54

  Асоциации за секс…
  Поправям се

 8. 27.02.2011 1:30

  Тази тема е писана доста отдавна и е по-скоро предназначена за подигравка на идеята, която онзи глупав сайт има, отколкото изразяване на личните ми схващания по въпроса. За личните ми схващания по въпроса… хм. Някой друг път (:

 9. 27.02.2011 11:51

  В очакване на другия път съм 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: